D VİTAMİNİ
Herkesin D vitamini düzeyini kontrol ettirilmesi öneriliyor. Neden mi?’’Prevelance and Vitamin D Deficiency and Associated Factors in Turkey’’ araştırmasına göre ülkemizde 10 kişiden 9’unda D vitamini eksikliği saptanıyor.
EKSİKLİK NASIL SAPTANIR?
D vitamini düzeyi sadece kan tahliline bakılarak saptanır.Kan değeriniz 40-60 ng/ml arasında ise sağlıklı bir D vitamini düzeyiniz vardır denilebilir.
KİMLER RİSKLİ GRUP?
- Kemik hastalığı olanlar,
- Yaşlılar,
- Koyu tenli olanlar,
- Obezite sorunu yaşayanlar,
- Sindirim sisteminde emilim poblemi yaşayanlar,
- Hamileler,
- Yüksek faktörlü güneş kremi kullananlar,
- Türbanlı olanlar,
NEDEN ÖNEMLİ?
- D vitamini kalsiyum dengesini düzenler.
- Vücuttaki inflamasyonu azaltarak bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
- Yapılan araştırma sonucuna göre;yüksek kan basıncı,kardiyovasküler hastalıklar,diabet,multiple skleroz,kanser(meme,prostat,kolon),obezite ve romotoit artrit gibi birçok hastalık D vitamini eksikliği ile ilişkilendirilmiştir.
NASIL ALINIR?
D vitamini ihtiyacımızı toplam günlük gereksinimin % 10’ununu besinlerle geri kalan büyük kısmını da güneş ışığından sağlarız.D vitamini içeren besinler, somon, tuna, sardalya gibi yağlı balıklar, yumurta, karaciğerdir.
Güneş ışınları yoluyla D vitamini sentezlemek için gerekli koşullar;
- Haftada 2 kez el,kol ve yüz olmak üzere 10.00-15.00 arası 5-35 dk güneş kremi kullanmadan güneşlendirin.
- Cilt mutlaka direkt güneş ışığına temas etmelidir.Cam ve pencere arkası uygun değildir.
Görüldüğü gibi günlük D vitamini gereksinimini besinlerle karşılamak neredeyse imkansız.D vitamini ihtiyacınız için doğru koşullarda güneşlenmek öenrilir..Buna rağmen kan tahlilinize göre D vitamini seviyeniz eksikse doktor kontrolünde doğru desteği kullanması tavsiye edilir.