DALAMAN-ORTACA-KÖYCEĞİZ TARIMSAL ANALİZİ
DALAMAN-ORTACA –KÖYCEĞİZ ovaları düz sulanabilir arazı yaklaşık 500 bin dönümdür. 500 bin dekar düz sulanabilir arazi Hollanda’nın, Uruguay’ın elinde olsa dünyaya az en 20-30 milyar dolarlık ürün satar. 2018 yılı üretimi havaların iyi gitmesiyle kabaca 3 ilçemizde 200 bin ton portakal, 100 bin ton limon, 100 bin ton nar, 20 bin ton bal üretimi vardır. Nar ve narenciye üretimi 400 bin tona ulaşmak üzeredir. Nar ve narenciye ortalama kilosu bu yıl 1 liradan satıldı. Bu da nar ve narenciyeden bölgeye bu yıl üretimin ve kalitenin iyi gitmesi ile 400 milyon TL para girdi demektir. Bal kilosu 15 TL den satılıyor. Baldan bölgeye giren para 300 milyon eder. 3 ilçede yaklaşık 15.000 büyük baş hayvan varlığı var. Bunları yarattığı tarımsal ekonomi yıllık 100 milyon TL süt değeri demektir. Bölgenin yıllık domates üretimi yaklaşık 30 bin ton. Bu sene domates ortala ortalama yaz-kış 3 tl den satıldı. Bunun parasal değeri yaklaşık 100 milyon TL dir. Bu durumda 2018 yılında 3 ilçeye giren tarımsal para miktarı yaklaşık 900 milyon TL eder.
DALAMAN, ORTACA, KÖYCEĞİZ ilçelerine turizmden bu kadar para girmiyor. İlçenin turistik yatak sayısı en fazla 15.000 adettir. Demek ki bölgenin ekonomisini ayakta tutan Agro –ekonomidir. Çiftci bu yıl bölgemizde ortalama kilosu limonu 1.50 TL den sattı. Portakal ortalama 80 krş/kg. Nar ortalama 1 TL/kg den satıldı. Bu sene nar ve narenciyede dekar başı verimler geçen yıllara göre çok yüksek oldu. Ortalama dekar başı verim geçen yıllara göre % 50 daha yüksek oldu. Nar hasadı için ekim ayı yağışsız geçti. İyi ıklım nedeniyle kalite çok iyi oldu. Yağış olmayınca nar ürününde çatlama patlama yani zayiat olmadı.2018 yılında çiftçinin dekar başı geliri arttı. Bu sene nar çiftçisinin, limon, portakal, çiftçisinin, sera –domates çiftçisinin yüzü güldü. Arıcı da kovan başı iyi ürün aldı ve iyi paralar kazandı. Geçen yıl 2017 bir teneke bal (29kg) fiyatları 300 TL iken bu 400-450 TL ye vardı.
ÇİFTCİ DİYORKİ ‘’BEN NARI, PORTAKALI KİLOSU 1 LİYARAYA SATTIM BU ÜRÜN İSTANBULDA, ZİNCİR SÜPERMARKETTE 4-5 LİRA. BU NE BİÇİM İŞ ‘’ diyor. . Bir kere çiftçi malını tarlada dalında satıyor. Bu tarladaki dalındaki meyveyi makasla dikkatlice kesmek lazım. Kesmek için amele lazım. Ürünü tarladan çıkarmak için traktör lazım. Ürünü taşımak için plastik kasa lazım. Ürünü tarladan ambalaj tesisine götürecek kamyon lazım. Ambalaj fabrikasında portakalın ilaçlanması ve wakslanması lazım. Daha sonra limon, portakalın amele tarafından boylanarak kasalanması lazım. Nar olursa soğuk hava deposu öncesi eriği çürüğü, çatlak, patlak olanları, hasarlı olanı ayrılması lazım. Hasarsız, kusursuz olanları uygun nar için olan özel ‘’Lifepack’’ nar naylonu torbalarlarına konup, depoya konması lazım. Ürün satılmadan önce depodan çıkarılıp yine amele tarafından eriği çürüğü, hasarlısı ayrılması lazım. En son olarak kendi boyuna göre çukurlu plastik veya karton ambalajlara konması lazım. En son bir tüccar tarafından bu malın satın alınıp bu malın İstanbul’a kamyon tutup götürmesi lazım. İstanbul’da depoya konup manav, pazarcı veya süpermarket tarafından satın alınıp pazar yerine veya manava pikapla götürülmesi lazım. Bütün bu zincir işlemi birer maliyettir. Amele parpası arttı, nakliye parası artı. Her şey yerinde durmuyor. Köylü, çiftci malını tarlada satmasını biliyor. Daha geride bugün itibariyle kiloda en az 1,5 TL maliyet var. Yani çitçi malı ‘’0’’ kuruşa satsa, nar ve narenciye ürünü İstanbul’da manavda, pazarda 1,5 liranın altına düşmez.
DALAMANDA DEVLET ÜRETME ÇİFTLİĞİ -TİGEM NE İŞ YAPAR. Dalaman Tigem derebeylik gibidir. Asarlar keserler. Yaşam iyidir. Yeme içme boldur. Daha 3 sene öncesi 26 kuruştan portakal ihalesi yaptılar. 35 kuruşta portakal sattılar. Tigem 35 kuruştan satınca tüccarlar Tigem’i örnek gösterip köylünün portakalını 40 krş tan aldılar. Bimere, Cimere köylü tarafından şikayet edildiler. Bimer ,Cimer köylüyü suçlu buldu. SANKİ HAKLI ÇIKTILAR . KÖYLÜ BUNLARI UNUTACAK MI SANDILAR. Tigem’İn Dalaman çiftçisine tarih boyunca hiç faydası olmamıştır. Enterdonat diye adi bir limon türü diktiler. Tigem de çalışanlar, fidancılığı örenip enterdonat limonu fidanı yetiştirip köylüye, çiftciye sattılar. Enterdonat hasat süresi 1 ay. Onda sonra limon şişer, depolamaya gelmez. Enterdonat dalında durmaz. Bu nedenle enterdonat limon bir ayda satılmalıdır. Bir ayda piyasa limona doyar. Ondan sonra tüccar limonu satamaz, fiyat 1.5 liradan 35 kuruşa düşer. TİGEM Dalaman bilinciz bir kuruluş. Sorsanız biz tohumluk, damızlık üretiyoruz derler. Hâlbuki Türkiye damızlık, tohumluk üretiminin % 10 nu dahi üretemezler. TİGEM böyle devam edemez. Bizim Ceylanpınar çiftliğinden bir talebimiz yoksa, başkalarının da Dalaman –Tigem’den talebi olmamalı.Tigem Dalaman çiftçisine örnek tarımcılık yapmalı. Bütün bunları yapmak için Dalamana AKLI BAŞINDA BELEDİİYE BAŞKANI SECMELİ.