DÜNYANIN OLUŞUMU, YERALTI SUYUNUN DAMLA SULAMADA KULLANIMI VE NEHİRLERİN SULAMADA KULLANIMI, DALAMAN ÇAYININ SUYUNUN DSİ VE TİGEM’CE YOK EDİLMESİ
DÜNYA YERİN ALTININ ÜSTÜNÜN oluşumu milyonlarca (yaklaşık 4.5 milyar) yıllar sonrası oluşmuştur. Dünya düzgün top şeklinde soğuduktan sonra su buharı suya dönüşerek su dünya yüzeyini tamamen kaplamıştır. Dünya dış kabuğu ve atmosfer soğurken en merkezde en ağır bileşikler hala en sıcak şekilde (3600°C) ergimiş vaziyettedir. Dünya dışa doğru soğuyarak bugünkü ortalama yaşanabilir 25 °C sıcaklığa erişmiştir. Dünyanın dış yüzeyi, Taşküre (Litosfer) mantonun üstünde yer alan ve yeryüzüne kadar uzanan katmandır. Taşküre’nin ortalama 35 km. üst bölümüne yerkabuğu denir.
DÜNYA SOĞUDUKTAN VE DIŞ TAŞKÜRE OLUŞTUKTAN daha sonra tektonik hareketlerle yükseltiler (dağlar) ve çukurluklar (denizler) oluşmuştur. Bütün bu oluşumlar insanlığın ve canlıların faydasınadır. Dünya ilk oluşunda gaz halinden –katı maddeye soğurken maden ve minareler insanlar kolayca kullansın diye belli bölgelerde oluşmuştur. Dağların oluşumundan sonra yağmur, seller, rüzgâr ve güneşin etkisiyle DAĞLARDAN parçalar koparak veya eriyerek denizlere ulaşarak, denizde tortul şeklinde tabaka tabaka çökelmiştir. Kum, çakıl, kil, mil, kaya şeklinde oluşan bu tabakalar zamanla fay şeklinde kırılıp BİR BİRİ ÜSTÜNDEN kayarak bugünkü dağları oluşturmuştur.
DÜNYAMIZ MÜKEMMEL ŞEKİLDE İNSAN VE CANLI YAŞAMINA UYGUN olarak oluşup dağlar, ovalar, denizler, göller, nehirler ile şekil aldıktan sonra dağlardan kopan çakıl, kum ve aşınmış toz halindeki mineraller bugünkü ‘’toprak’’ dediğimiz bitkilerin yaşamına uygun yapıyı oluşturmuştur. Akarsularla denizlerde katman oluşturması ve bu katmanların faylarla kırılıp üst üste kayarak dağların oluşması sebebi ile dağların üst kısımlarından katmanlar arasına yağmur suyunun girerek ovalarda yer altı su kaynaklarımızı oluşturmaktadır. Yer altı su kaynaklarımız yanında, yer üstü su kaynaklarımız ise nehirler, göller ve denizlerimizdir.
YER ALTI SULARI yağmur sularının toprak yüzeyden sızarak alt tabakalar geçmesi yardımı ile yerin 10-20 metresine kadar toprağımsı, kil, çakıl veya kumlardan oluşan üst tabakada 1-30 m arası serbest vaziyette olabilir. Aksi takdirde 30 metre altı (soğuk su 30-300m-sıcak su 200- 2000m) kayalar arasında sıkışmış halde olabilir. Bu durumda sondaj makineleri ile kayalar boru ile delinerek kayalar arasında kum veya çakıl tabakada duran sular yeryüzüne çıkarılarak insanlık hizmetine kullanılmaktadır.. Dalaman Çukuru denilen Dalaman-Köyceğiz Bölgemizde yer altı suyu hem üst yüzeydeki serbest su, hem sondaj artezyen kuyusu suyu açısından çok zengindir. Yer altı serbest su tulumba ve dinamo ile çıkarılıp bahçe sulamalarında bolca kullanılmaktadır.
YER ALTI SONDAJ ARTEZYEN SULARI, dağ üst tabakaları arasından yağmur suları ile tabakala arasına girmesi nedeniyle tertemiz pırıl pırıl, temiz mikroplardan arî ve hijyeniktir. Sadece kum, çakıl, kil ihtiva edebilir. Bunlar da hidrosiklon ve filtreleme ile kolayca temizlenebilir. Yer altı artezyen suları hijyenik olması nedeniyle hem içme suyu hem tarla sulamasında bolca kullanılmaktadır. Nehirlerin tarla sulamada kullanılması göllerin kurumasına, nehilerin kesilmesi ile nehirlerde yaşayan balık ve diğer sucul canlıların yok olmasına ve denizlerde ise nehir sularının gelmesini bekleyen, nehir ağızlarında, deltalarda, estaurel sularda büyüyen gelişen juvenil yavru balık ve diğer deniz canlılarına çok büyük geri dönülmez zararlar vermektedir. Nehir sularının tarla sulamada kullanılması yanlıştır.
NEHİR SULARIN TARLA SULAMADA VAHŞİ YÖNTEMLE KULLANILMASI YANLIŞTIR. DOĞAL DENGEYİ BOZARAK DOĞAYA MÜTHİŞ ZARARLAR VERİLMEKTEDİR. BUNUN YERİNE ÖZELLİKLE DALAMAN ÇUKURUNDA BOL MİKTARDA OLAN YER ALTI SUYU DAMLAMA YÖNTEMİ KULLANILMALIDIR. KÖYCEĞİZ -DALAMAN ARASI ZATEN HALEN % 80 SULAMA BU ŞEKİLDE YAPILMAKTADIR. DSİ nin Dalaman ovası açık sulama suyu ihalesi yanlıştır. TİGEM in Dalaman Çayı suyunu çevirmesi ve açık sulama veya damla sulamada kullanması yanlıştır. Denizde Dalaman çayı suyunu bekleyen milyonlarca balık ve canlı vardır. Dalaman çayı suyu yosunludur, açık sudan damla sulama yapmak çok zordur. DSİ ve TİGEM su katilidir. Dalaman Çayının bu devirde sulamada kullanılması yanlıştır.
ARTIK ÇİFTCİMİZ, KÖYLÜMÜZ, DSİ den daha iyi bilinçlidir. DSİ doğa katilidir. DSİ nehirlerin önünü çevirip açık tarla sulamada kullanılacak şekilde ihaleler açarak devletlin paralarını çarçur etmektedir. Afyonlu Orman ve su işleri bakanı Prof Veysel Eroğlu yıllarca doğaya geri dönülmez zararlar vermiştir. DSİ Aydında yer altı suyu bolken Menderes Çayını tarla sulamalara çevirerek Bafa Gölünü katletmiştir. DSİ, TERSAKAN CAYININ akış yolunu değiştirerek, Dalaman Kocagölü öldürmüştür, DSİ doğa katilidir.