Hayvanların şiddete maruz kaldığı, istismar edildiği binlerce örnek, binlerce haber bulunmaktadır. Ama bundan daha vahim olanı ise hayvanlara eziyet eden, onları istismar eden kişilerin gerektiği gibi ceza almıyor olmasıdır. Bu tür haberler arttıkça da toplumda tepki çekmiş; Hayvanları Koruma Kanunu’nun yetersiz olduğu, uygulanmadığı yönünde eleştirilere neden olmuştur. Toplumda bu hususta duyulan rahatsızlık ve artan memnuniyetsizlik üzerine, uzun yıllardan beri ilgili kanunda değişiklikler yapılması planlanmıştır. Nihayet Hayvanları Koruma Kanununda yapılması beklenen bu değişiklikler, 14.07.2021 tarih ve 31541 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Peki, Kanun’da ne gibi değişiklikler oldu?
  • Bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü, onu en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır. Aksi halde, bu kurala uymayan sürücülere hayvan başına 1.500 TL idari para cezası verilecektir.
  • Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31/12/2022 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına aldırmak zorundadır. Aksi halde hayvanlarını kayıt altına almayanlara hayvan başına 1.200 TL idari para cezası öngörülmüştür.
  • Hayvanlara işkence yapmak veya acımasız ve zalimce muamelede bulunmak ve ev hayvanını terk etmek artık suç kapsamında sayılacaktır. Ev hayvanını terk edenlere hayvan başına 2.000 TL idari para cezası verilecektir.
  • Petshop'larda kedi ve köpek bulundurulamayacak; görsellerden seçilen kedi ve köpekler, Bakanlıkça izin verilen üretim yerlerinden teslim alınabilecektir.
  • Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio türlerini veya bunların melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren, barındıran, besleyen, takas eden, sergileyen, hediye eden ve bunların Türkiye'ye girişini, satışını ve reklamını yapanlara hayvan başına 11.000 TL idari para cezası verilecektir.
  • Hayvanların ticari amaçla film çekimi veya reklam için kullanılmasıyla ilgili düzenlemeleri ihlal edenlere 5.000 TL idari para cezası verilecektir.
  • Nesli yok olma tehlikesi altında olan bir hayvanı öldüren kişiye 1 yıldan 5 yıla kadar; bir hayvan neslini yok eden kişiye ise 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.
  • Bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişiye 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür.
  • Hayvanları dövüştüren kişiye 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilecek; bu suç birden fazla hayvana karşı aynı anda işlenirse ceza yarı oranında artırılacaktır.
  • Hayvanlara cinsel saldırıda bulunan veya tecavüz eden kişiye, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden az olmamak üzere adli para cezası verilecektir.
  • Hayvanların kullanıldığı kara ve su sirkleri ile yunus parkları yasaklanacak, mevcut işletmelere tasfiye için 10 yıl süre tanınacaktır.
Yapılan değişiklikler olumlu olmakla birlikte önemli olan, kanunun iyi uygulanmasıdır. Zira en iyi kanun bile kötü uygulandığında istenilen amaca ulaşamayacaktır. Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.