Tarhana hazırlıkları başladıysa kış geldi demektir. Yapımına ağustos aylarının sonlarında başlanır. Yapım aşamaları tamamlandıktan sonra kavanozlara koyulur. Artık soğuk kış günlerinde içimizi ısıtacak çorba olmak için.. TARİHÇESİ Kökeni yüzyıllar öncesine dayanan tarhana geleneksel bir yiyecek olduğu gibi kültürel bir simge olarak kabul edilmektedir. Geçmişte tarhana Türklerin ‘kurut’ adını verdiği çökelek, un, kurutulmuş et ile hazırlanan kışlık bir yiyecek olarak tüketilmiştir. Kurutun yapımına Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde devam edilmektedir. Bir Türk atasözünde tarhananın özellikleri şöyle vurgulanıyor:’ Çay iç damı dolaş, tarhana iç dağı dolaş’. TARHANANIN YAPIMI Tarhana hamuru; buğday unu, yoğurt, tuz, ekmek mayası, çeşitli sebze ve baharatların(domates, soğan, kırmızı biber) vb karıştırılıp yoğrulmasıyla hazırlanır. Ardından yoğrulan hamur fermantasyona bırakılır ve kurutulur. Daha sonra öğütülüp elenmesiyle tarhana elde edilir. TARHANANIN BESİN DEĞERİ VE SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ
  • Tarhanada temel bileşen olan un, elzem aminoasitlerden lizin ve treoninden fakirdir. Tarhananın bileşiminde yer alan yoğurtta ise bu aminoasitler bolca vardır. Tarhana bu özelliğiyle kaliteli bir protein kaynağıdır.
  • Tarhana iyi bir protein kaynağı, kalsiyum ,demir, potasyum, magnezyum, B1 ve B2 vitamini kaynağıdır. Bu sayede bebek ve çocuk beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
  • Tarhana fermente bir üründür. Bu sayede probiyotik bir özellik gösterir. Probiyotikler; besinlerden alınan ve belirli miktar alındığında bağırsak florasını dengeler. Sağlıklı bir bağırsak demek güçlü bir bağışıklık demektir.
  • Tarhana içerdiği diyet lifi ile kan kolesterol seviyesinin dengede tutulmasına yardımcı olur ve kolon kanseri riskini azaltır.
  • Yüksek lif içeriğiyle bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı olur.
  • Tarhana yapımında domates pişirildiğinden dolayı likopen içeriği artar. Likopende güçlü bir antioksidandır.
DİYET YAPARKEN TARHANA ÇORBASI İÇEBİLİR MİYİM? Diyet yaparken de ara ara tarhana çorbası tercih edebilirsiniz. Tokluk süresinin artması için beyaz un yerine tam buğday unundan hazırlanmış tarhana tercih edebilirsiniz.1 kepçe tarhana çorbasını 1 dilim ekmek hakkınız yerine tercih edebilirsiniz. Sağlıkla kalın.