Erasmus projesi “Ortaca Orman Okulu” kapsamında görev yapacak öğretmenler Avusturya Viyana’da gerçekleşen 10 günlük “Orman Okulu Liderlik” eğitimlerini tamamlayarak saha çalışmalarına başladı. Proje kapsamında 7 gönüllü öğretmen öncelikle Türkiye Orman Okulu Derneği tarafından verilen yaklaşık 4 aylık teorik ve uygulamalı eğitimlere katılarak ulusal düzeyde Orman Okulu Eğitmenlik sertifikası almaya hak kazandı. Daha sonra ise uluslararası bir okul olabilmek ve öğretmen yeterliliklerini bir üst boyuta taşıyabilmek amacı ile Erasmus Projelerine başvuru yapılarak Türkiye Ulusal Ajansından hibe desteği alındı ve 7 öğretmenin Avusturya Viyana’da 50 saatlik Orman Okulu Eğitmenlik sertifikası alması sağlandı. Yurt dışı eğitimleri tamamlandıktan sonra Viyana’dan ilçeye gelen Avusturyalı 3 Orman Okulu uzmanı Ortaca Orman Okulu öğretmenleri ile 30 saatlik uygulamalı saha çalışması yaptı. Erasmus projesi uzman daveti kapsamında Viyana Grosses Schiff Eğitim Kurumları CEO’su Hardwig İmlinger,  Viyana Devlet Okullarındaki ilk Orman Okulu projesini hazırlayan ve koordinatörlüğünü yapan Orman Pedagogu Stefan Lirsch ile Grosses Schiff direktörü ve doğa pedagogu İvana İmlinger Ortaca’da öğretmenlerle buluşarak orman okulları, doğa eğitimleri ve orman pedagolojisi üzerine bilgiler verdi. Öğretmenlerden gelen soruları yanıtladı. Avusturya Viyana Grosses Schiff Eğitim Kurumları ile protokol imzalanarak Ortaca Orman Okulu’nun 5 yıl süresince akredite olmasına yönelik anlaşma yapıldı. Ortaca Kaymakamlığı Proje Koordinatörü Ayşe Suna Sözgen, “Ortaca Orman Okulu Projesiyle hem ulusal hem de uluslararası düzeyde sertifikalara sahip Orman Okulu eğitmenleri tarafından doğa eğitimleri verilen Türkiye’de ki ücretsiz ilk, tek ve resmi orman okulu olmayı hedefledik.” dedi. Doğayı sahiplenmeyen insan algısını değiştirebilmeyi amaçladıklarını anlatan Sözgen; “Amacımız, öğrencilerimizi doğanın insan ruhunu iyileştiren atmosferinde yetiştirerek bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerilerini geliştirebilmek; kişisel serüvenlerinin temellerini daha sağlam atabilmek ve geleceğe daha yeşil bir dünya bırakabilmek. Doğal yaşam kaynaklarımızın hızlı bir tüketime ve kirlenmeye maruz kalmasının temelinde doğayı sahiplenmeyen, kendini onun bir parçası gibi görmeyen yeni insan algısı yattığının bilincindeyiz. Ortaca Orman Okulu işte bu algıyı değiştirebilmek, çocukları doğanın içinde yetiştirebilmek, onlara çevre farkındalığı kazandırabilmek ve maruz kaldıkları aşırı teknolojinin ruhsal, fiziksel ve sosyal deformasyonlarını asgariye indirebilmek amacı ile kurulmaktadır.” diye konuştu. “BİRÇOK ÇEVRESEL SORUNUN ÇÖZÜMÜ ANCAK DOĞA İLE ETKİLEŞİM İÇİNDE VERİLEBİLEN EĞİTİMLERLE MÜMKÜN OLACAKTIR”
  1. yüzyılda yaşanan birçok çevresel sorunun çözümünün ancak doğa ile etkileşim içinde verilebilen eğitimlerle mümkün olabileceğini belirten Proje Koordinatörü Ayşe Suna Sözgen; “Yaklaşık 6 ay önce Muğla Valimiz sayın Orhan Tavlı’nın desteği ile Ortaca Kaymakamlığının himayesinde bir orman okulu açabilmek için gerekli çalışmalara başlanmıştı. Özellikle Ortaca Kaymakamımız Sayın Meral Uçar’ın yoğun çabası ile bugün bu noktadayız. Ortaca Orman Okulunda verilecek eğitimlerle empati, aidiyet, merak ve odaklanma becerileri geliştirilebilecek, böylece çocuklarımızın doğayla bir bağ kurarak bireysel yaşam becerilerini kazanabilmesi sağlanacak. Yine çocuklarımızda görülebilen özgüvensizlik, sosyal zayıflık, daha az yaratıcılık, daha fazla kaygı ve korku, doğaya ve genel hayata karşı duyarsızlık, öz disiplini sağlayamama, problem çözme, öfke kontrolü, krizle mücadelede yetersizlik ve iletişim problemleri doğa eğitimleri ve doğada yapılan etkinliklerle çözümlenebilecektir.” ifadelerini kullandı.
“DOĞA VE ÇEVRE ODAKLI ALTERNATİF EĞİTİM MODELİ” Orman Okulu Programlarının yeni nesil çocuklarda görülen hareketsizlik, ekran bağımlılığı, obezite ve diyabetin çözümünde doğa ve çevre odaklı alternatif bir eğitim modeli olduğunu aktaran Sözgen sözlerini şöyle sürdürdü; “Okulumuz özel gereksinimli öğrencilerimize hak temelli doğa eğitimleri vererek rehabilite etmek ve bağımsız yaşam becerilerini geliştirebilmek amacıyla da hizmet verecektir.  Okulumuzda verilecek eğitimlerle doğayla sevgi bağı kurma temeline dayalı rehabilitasyon çalışmalarıyla özel çocuklarımızın topluma kazandırılma süreci kısaltılabilecektir. Orman okulunda yapacakları düzenli aktiviteler onların yetersizlik alanlarını güçlendirecek bağımsız yaşam becerilerini kazanmalarını destekleyecektir. Ortaca Orman Okulu yalnız bölge çocuklarına değil, belli programlar dahilinde Türkiye ve Dünya genelindeki tüm çocuklara hizmet verebilecek bir yapıda olacaktır. Özellikle Avrupa Birliği Erasmus+ projeleri kapsamında yurt dışından gelecek öğretmen ve öğrencilerle bölgemizdeki öğretmen ve öğrencileri bir araya getirmeyi ve uluslararası düzeyde işbirlikçi doğa çalışmaları yapmayı hedefliyoruz.”