- Kalp-damar hastalıklarına olumlu etki sağlayabilir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kalp hastalarının kalp kasındaki Koenzim Q-10 seviyeleri düşüktür. Koenzim Q-10 takviyesi alan hastalarda kalp hastalığına bağlı semptomlarda önemli bir ölçüde azalma saptanmıştır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir..Koenzim Q-10 yüksek antioksidan özelliğiyle serbest radikallerle savaşarak bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur.
- Kanserle savaşır. Vücudumuzdaki serbest radikal artışıyla hücre hasarına sebep olarak hücrelerin görevini yerine getirilmesini engeller. Bu durum kanser riskini arttırır. Koenzim Q-10 takviyesi serbest radikallerle savaşarak kanser riskini azaltır.
- Cilt kırışıklıklarını azaltır. Vücudumuzun doğal Koenzim Q-10 üretimi yaşa ve hastalıklara bağlı olarak azalır.40 yaş sonrasında alınan Koenzim Q-10 desteği kolajen liflerini aktif hale getirerek cilt kırışıklarının azaltılmasına yardımcı olur.
- Diyabet hastalarında kan şekeri kontrolüne yardımcı olur. Yapılan bir çalışma Koenzim Q-10 takviyesinin kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olduğu saptanmıştır.
- Hipertansiyon hastalarına olumlu etki sağlar. Yapılan bir araştırmada hipertansiyon hastalarında hipertansiyon ilaçlarıyla Koenzim Q-10 takviyesinin olumlu etki sağladığı saptanmıştır.
- Kolesterol ilaçlarının yan etkilerini azaltabilir. Özellikle kolesterol ilaçlarının hastalarda Koenzim Q-10 seviyesini azalttığı görülmüştür .Bunun sonucunda hastalarda yorgunluk ,kas ağrısı gibi yan etkiler oluşur. Koenzim Q-10 bu hastalara takviye edildiğinde enerji üretimini arttırarak kolesterol ilacı yan etkilerini azaltır.
- Beyin sağlığına olumlu etki sağlar. Beyin hücrelerimizin mitokondrileri ilerleyen yaşlarda azalır ve yavaşlar .Koenzim Q-10 takviyesi antioksidan kapasitesiyle hasarı önleyerek bunama, alzheimer ve parkinson hastalığının ilerlemesini yavaşlatır.
POPÜLER BESİN DESTEĞİ:KOENZİM Q-10
Koenzim Q-10;doğal olarak vücutta bulunan hemen hemen tüm hücrelerimizin zarında bulunan yağda çözünen vitamin benzeri bir maddedir. İlk olarak 1957’de keşfedilmiştir. Keşfinden bu yana çok sayıda üzerinde çalışma yapılmıştır. Koenzim Q-10 mitokondride solunum zincirinin elektron taşıyıcısı olarak görev yapar. Aynı zamanda ‘ubiquinol’ olarak adlandırılır.
Nasıl Alınır ve Hangi Besinlerde Bulunur?
Bu bileşen vücudumuzda üretildiği gibi besinlerle de alınabilir. En zengin hayvansal besin kaynakları; somon, ton balığı gibi yağlı balıklar, kırmızı et ve yumurtadadır. En zengin bitkisel kaynakları; antep fıstığı, ıspanak, brokoli, karnabahar, çilek ve portakalda bulunur. Diyetle Koenzim Q-10 zengini gıdalar alınsa bile vücuttaki Koenzim Q-10 seviyesinin çok azına katkıda bulunur. Bu yüzden çoğunlukla suplement alınma yoluna gidilir
Vücuda Faydaları Nelerdir?
Yorumlar