Ramazan döneminde uzun süren açlık ve susuzluk metabolizmanızın yavaşlamasına neden olur. Bunun sonucunda  bu dönemde kabızlık şikayetleriniz artabilir. Bu şikayetlerinizi azaltacak beslenme önerilerim sizlerle…
  1. İftar Öğününüzü Yavaş ve Uygun Porsiyonda Tüketmeye Çalışın: Uzun süre aç kalmanız sizi iftarda hızlı ve çok yemek yeme davranışına itebilir. Bu durum metabolizma dengenizin bozulmasına, sindirim sistemi problemlerine yol açar. Kabızlık şikayetleriniz artar. İftara su ve hurma ile başlayın. Ardından ılık bir çorba içip biraz mola verin. Sonra ana yemeğinizi de yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.
  2. Su Tüketiminize Özen Gösterin: Ramazan döneminde su tüketim süreniz azalıyor. Bu da metabolizma hızınızı azaltıyor. Bu yüzden metabolizmanızın düzgün çalışıp kabızlık şikayetlerinizin azalması için iftar ve sahur aralığında en az 2.5-3 litre su içmeye çalışın.
  3. Ramazan Pidesi Tüketimini Abartmayın: Ramazanın olmazsa olmazlarından biri ramazan pidesi. Bu süreçte tam tahıllı ekmek, esmer ekmek nerdeyse hiç tüketilmiyor. Kabızlık şikayetlerinizin azalması için lif zengini tam tahıllı ekmek daha iyi bir seçim olacaktır. Pideyi de 1 dilim ekmek hakkınız yerine avuç içi kadar haftada birkaç gün tercih edebilirsiniz.
  4. Ramazan Sofranızda Probiyotiklere Yer Açın: Probiyotikler bağırsak sağlığınızı koruyarak sindirim sisteminizin düzenlenmesine yardımcı olur. Hem sahur hem de iftar öğünlerinize ev yoğurdu, kefir gibi besinleri ekleyin. Gerekli durumlarda uzmana danışarak kapsül ya da saşe şeklinde ek probiyotik takviyesi alabilirsiniz.
  5. Ramazanda da Biraz Hareketlenin: Biraz fiziksel aktivite de bağırsaklarınızın çalışmasına olumlu etki sağlar. Fakat oruç tuttuğunuz zaman aralığında fiziksel aktiviteyi önermiyorum. İftardan 1.5-2 saat sonra evde egzersiz yapabilirsiniz.
  6. Meyve ve Sebzelere Sofranızda Yer Açın: Meyve ve sebzeler lif içerikleriyle bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı olur. Bu yüzden iftar öğünlerinde mutlaka ana yemeğin yanında bol salata tüketmeye çalışın. Sebze yemeklerini tüketmeyi ihmal etmeyin. İftardan sonraki ara öğünde uygun porsiyonlarda meyve tüketmeye çalışın.
  7. Kuru Meyve Tüketmeye Çalışın: Kuru meyveler de yüksek lif içerikleriyle bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı olur. Bu yüzden sahura başlamadan önce ılık suyla kuru kayısı, hurma ya da kuru erik tüketmek, orucu hurma ve suyla açmak kabızlık şikayetlerinizin azalmasına yardımcı olur.
  8. Tam Tahıllı Besinleri ve Kuru baklagilleri Sofranıza Ekleyin: Posa açısından zengin kuru fasülye , nohut, barbunya. mercimek gibi kuru baklagilleri iftar öğününüzde tüketmeye çalışın. Aynı zamanda pirinç yerine bulgur, tam tahıllı makarna, yulaf gibi tam tahıllı besinleri de sofranıza ekleyin. Sağlıkla kalın..