Selenyum, vücudunuzun üretemediği ve dışarıdan diyet yoluyla almanız gereken bir mineraldir. Selenyumun Faydaları
  • Bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur. Selenyum güçlü bir antioksidandır. Bu özelliğiyle serbest radikalleri kontrol ederek oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur.
  • Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Selenyum antioksidan özelliği ile oksidatif stresi azaltarak kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltmada rol oynar.
  • Tiroid bezinin çalışmasını düzenler. Selenyum tiroidin hormon üretiminde ve hormon miktarının düzenlenmesinde aktif rol oynar.
  • Kansere karşı koruyucudur. Selenyum; DNA hasarı ve oksidatif stresi azaltarak bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Kanser hücrelerini tahrip etmeye yardımcı olarak kansere karşı koruyucu rol oynar.
  • Zihinsel problemleri önlemede yardımcıdır. Yapılan bazı çalışmalar Alzheimer hastalarında selenyum seviyelerinin düşük olduğunu saptamıştır. Aynı zamanda oksidatif stres parkinson, alzheimer, multiple skleroz gibi nörolojik hastalıkların ilerlemesinde rol oynar.
  • Astım belirtilerini azaltır: Astım belirtileri oksidatif stres ve inflamasyona bağlı olarak vücutta ortaya çıkar. Selenyumun oksidatif stresi ve inflamasyonu azaltarak astım belirtilerini azaltacağı düşünülüyor.
Selenyumun Kaynakları: Brezilya cevizi. Ton balığı, somon, dana karaciğeri, ay çekirdeği, ceviz, karides, hindi, dana eti, tam tahıllar.. Selenyum Eksikliği Belirtileri: Kaslarda zayıflama, tiroid bezinin çalışmasında aksaklıklar, saç dökülmesi, yorgunluk, bağışıklık sisteminin zayıflaması.. Selenyum Eksikliği Nasıl Saptanır? Kan testi ya da saç testi yolu vücuttaki selenyum seviyeleri saptanabilir. Selenyum Takviyesi Kullanılmalı mıdır? Selenyum açısından zengin besinleri diyetinize eklerseniz günlük olarak almanız gereken selenyumu almış olursunuz. Ancak bazı durumlarda selenyum eksiklikleri olabilir. Ancak hekiminiz tarafından teşhis konulmuş bir eksiklik varsa önerilen dozlarda selenyum takviyesi alınabilir. Sağlıkla kalın…