Sezgisel beslenme; kişinin fizyolojik olarak verdiği açlık-tokluk sinyallerini dinleyerek ve bu sinyallere uyum sağlayarak gerçekleştirdiği yemek yeme davranışıdır. Bu beslenme tarzı kişiye ne zaman yemesi gerektiğini ve ne yemesi gerektiğini söylemez. Kişi kendi açlığı ve tokluğu konusunda en iyi bilgiye kendisi sahiptir. Buradaki amaç; kişinin aç iken yemek yemesi, aç olmadığı zamanlarda da duygusal açlık duyarak yemek yemesini önlemektir. Sezgisel Yeme Tarihçesi Sezgisel Yeme terimi ilk kez 1995 yılında Tribole ve Resche tarafından yazılmış bir kitapla ortaya çıkmıştır. Sezgisel Beslenmenin Dayandığı İlkeler
  • Diyet zihniyetini reddetmek: Sezgisel yeme katı diyetleri reddedip vücudunuz için sağlıklı olmayı hedefler.
  • Açlık hissini sevmek: Açlık durumunuzu hissedin. Onlara sağlıklı besleyerek yanıt verin.
  • Yiyeceklerle barışmak: Yemeklere karşı bakış açınızı değiştirin. Yemekler iyi ya da kötü değil.
  • Doyduğunuzu hissetmek: Tokluk sinyallerinizi keşfedin. Öğünlerinizi yavaş yemek bu konuda size fayda sağlar.
  • Yemek yemekten keyif alın.
  • Duygularınızla başa çıkmak için besinleri kullanmayın: Aslında duygusal yeme duygularınızla başa çıkmak için başvurduğunuz yol. Duygusal tatmin yiyeceklere başvurmak için sevdiğiniz aktivitelere yönelin.
  • Vücudunuza saygı duyun: Bedeninizle ilgili olumsuz düşünceleri bırakın. Onu sevip görünüşünüzle barışın.
  • Yemek polisine meydan okuyun: Kafanızın içinde hep şu düşünce vardır. Çikolata çok kötü bir şey asla yemeyelim yersem çirkin ve şişman oluruz. Meyve yersem zayıf ve güzel olurum. Bu sesleri susturun vücudunuzun ne zaman neye ihtiyaç olduğuna karar verin.
  • Sporu iyi hissettirdiği için yapın: Spor yaparken sadece kilo vermek için yaptığınızı düşünmeyin. Bunun sizi nasıl hissettirdiğine odaklanın.
Bilimsel Araştırmalar-Sezgisel Yeme Yapılan çalışmalar sezgisel yemenin sağlıklı psikolojik tutumlarla , daha düşük vücut kitle indeksiyle ve kilo kaybıyla bağlantılı olduğunu saptamıştır. Sezgisel Yemeyi Nasıl Uygulayabiliriz?
  1. Açlık sinyallerinize kulak verin.
  2. Yemek yerken keyif alın ve sadece yemek yemeye odaklanın.
  3. Öğünlerinizi yavaş yiyin. Çünkü beyine tokluk sinyalleri 20 dakikada ulaşıyor. Hızlı yerseniz doyduğunuzu geç fark edersiniz.
Kilo vermede en önemli faktör davranış değişikliğidir. Kısa süreli, yaşam tarzı haline getirmediğiniz diyetler kısa sürede başarı getirir. Eski kötü beslenme alışkanlıklarınıza dönerseniz yine aynı kiloya dönersiniz. Sezgisel yeme davranışının hedefi açlık ve tokluk sinyallerinizi hissederek davranış değişikliğine odaklanmanızı amaçlar. Sağlıklı ve huzurlu günlere..