- Güne kahvaltısız başlamayın: Hiç iştahım yok, canım kahvaltı istemiyor diyorsanız güne zaten geride başlıyorsunuz.Enerjik bir gün için kahvaltı şart.İşte size enerjik kahvaltı alternatifi yumurta +avakado +taze sebzeler +tam tahıllı ekmek
- Ara öğünleri atlamayın:Bu dönemde düşen enerjiniz sizi şekerli ve unlu gıdalara yönlendirebilir.Kilo kontrolü sağlamak istiyorsanız ana öğünlere ek 2-3 saat aralıklarla ara öğün yapın.Kefir+meyve/yoğurt+badem ara öğünlerde tercih edebilirsiniz.
- Magnezyumdan zengin besinleri öğünlerinize ekleyin:Magnezyum eksikliğinde vücutta yorgunluk belirtileri artış gösterebilir.Bunun için beslenme planınıza kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıl gurubunu ekleyebilirsiniz.
- Bağışıklık güçlendirici C vitaminini öğünlerinize ekleyin:Sonbaharda düşen bağışıklığınızı güçlendirmenin bir diğer yolu!Bunun için sofranızda taze sebze ve meyvelere,maydanoza yer açın.Ayrıca bitki çayı olarak kuşburnu çayı da güzel bir C vitamini alternatifi olabilir.
- Sağlıklı yağlara sofranızda yer açın: Özellikle omega-3 kaynağı balık ve keten tohumunu, omega-9 kaynağı zeytin ve fındık yağını beslenmenize ekleyin.Bu yağlar hem düşen enerjinizi arttıracak hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirecek!!O zaman akşam yemeğinde fırın somon+bol yeşil salata iyi bir seçim olabilir!
- Günlük kafein tüketimine dikkat: Gün içinde düşen enerjiniz size acilen kafein almalıyım sinyalleri veriyor olabilir. Fazladan aldığınız kafein; uyku sorunları, kalp çarpıntısı ve vücuttan su kaybına yol açabilir.Bu yüzden kafein tüketiminizi günlük 2 kupa kahve ile sınırlayabilirsiniz.
- Yeterli oranda su tüketmeye çalışın: Yetersiz su tüketimi sizin yorgunluğunuzu arttıracaktır.Hangi mevsimde olursa olsun su içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.Sağlıklı bir metabolizma için bu şart.Benim önerim;günlük en az 2.5 litre su içmeyi alışkanlık haline getirmeniz!
- Probiyotik Desteği Şart: Mevsim değişikleri bağırsak floranızı da etkileyebilir.Bağırsaklarınız sağlıklıysa siz de sağlıklısınız. O zaman beslenmenizde probiyotik besinlere(kefir, yoğurt..) yer açın. İhtiyaç duyulursa ekstra probiyotik desteği alabilirsiniz.
- Düzenli uyumaya çalışın: Uyku düzeninin bozukluğu ruh sağlığınızı ve beslenme durumunu olumsuz etkiler.Bu yüzde en geç 00.00 da uyumuş olun ve en az 7 saat uyumaya çalışın.Eğer uyku sorunu yaşıyorsanız melisa,lavanta ve papatya gibi bitki çaylarından destek alabilirsiniz.
- Biraz hareket şart: Depresyondayım, enerjim düşük deyip kendinizi eve kapatmayın.Açık havada yürümek,köpeğinizle vakit geçirmek enerjinizi yükseltecektir.Ruh durumunuzu düzeltecek yoga ve esneme egzersizlerini günlük listenize ekleyebilirsiniz.
SONBAHARDA BESLENME
Bunlar da ilginizi çekebilir