Bigoreksiya diğer ismiyle kas dismorfisi sıklıkla yeme bozuklukları ile birlikte gruplanır. Birey kendi vücudunu yetersiz görüp ve kendi kafasında oluşturduğu vücuda ulaşma çabası ile ortaya çıkan ilerleyen süreçlerde patolojik bir psikolojik duruma dönüşen bir bozukluktur. Bireyin yapısı büyük ve kaslı olmasına rağmen kendi bedenini küçük, zayıf ve yetersiz olarak tanımlar. Kas geliştirmeyle ilgili takıntılı olup bu konuyu sürekli düşünürler. Vücut geliştirme popülerliği arttıkça vücudundan memnun olmayan erkek sayısı da artıyor. Belirtileri
  • Spor salonunda fazla zaman geçirme
  • Katı yeme davranışları
  • Besin takviyeleri için ciddi harcamalar yapma
  • Vücut kaslarını sürekli kontrol etme
  • Steroid tarzı madde kullanımı
  • Başka kişilerden vücutlarını gizleme isteği
Tanı Ölçütleri Vücudun yeterince kaslı ve zayıf olmadığı fikri ile ilgili saplantılı düşünceler. Karakteristik ilişkili davranışlar arasında uzun saatler boyunca ağırlık kaldırma, ağırlıkları ve diyete aşırı dikkat gösterme Bu saplantılı düşünceler, aşağıdaki 4 kriterden en az 2 sinin karşılanmasıyla ortaya çıkar. 1-Birey;egzersiz ve diyet programını sürdürme zorunluluğu nedeniyle sık sık önemli etkinliklerden vazgeçer. 2-Birey,vücudunu başkalarının gördüğü durumlardan kaçınır ve bu gibi durumlara yalnızca sıkıntı ve endişe ile katlanırlar. 3-Vücudun büyüklüğünün veya kas yapısının yetersizliği ile ilgili saplantılı düşünceler, sosyal, mesleki veya diğer işleyiş alanlarında klinik olarak önemli bir sıkıntı ve bozulmaya neden olur. 4-Birey olumsuz fiziksel ve psikolojik sorunlara rağmen spor aktivitesini arttırmaya, diyet yapmaya ve performans arttırıcı maddeler kullanmaya devam eder. Kas Dismorfisi Nelere Yol Açabilir?
  • Kas dismorfisi olan bireyler kas geliştirmeyle aşırı meşgul olduklarından dolayı sosyal hayatını hatta iş hayatlarını kaybedebilirler.
  • Kullanılan anobolik steroidler anlık olarak yağsız kas kütlesinde hızlı artışa neden olabilir. Anobolik steroidin uzun kullanımı; yüksek kolesterol, prostat hiperplazisi, erkek tipi kellik, akne, jinekomasti ve testiküler atrofiye neden olabilir. Steroidleri de ani bırakmalar depresyon ve intihara yol açabilir.
Tedavisi Kas dismorfisi yaşayan bireyler genellikle tedaviyi kabul etmezler. Kısa vadede sağlık sorunu yaşamadıklarından dolayı psikolojik ve sosyal sorunlarını gizleme eğilimi gösterirler. Bilişsel davranışçı tedavi ve kombine ilaç tedavisinin olumlu sonuçlar verdiği bildirilmiştir. Sağlıkla kalın..