YEME BOZUKLUKLARINDAN: BULİMİA NERVOZA
Bireylerde belirli bir zaman diliminde çoğu insanın yiyebileceğinden çok daha fazla yiyeceği yeme durumu ve bu atak sırasında yeme kontrolünün kaybolduğu yeme bozukluğudur. Bu bireyler kilo alımını önlemek için; kusma, laksatif kullanımı, lavman, diüretik ilaç kullanımı, yoğun egzersiz gibi davranışlara yönelirler.
Genellikle bireyler tıkanırcasına yeme ataklarını yüksek kalorili yiyeceklerle karşılarlar.Sonrasında pişmanlık ve suçluluk duyarlar.
DSM 4 TANI KRİTERLERİ
- Aşırı yeme ve dengeleyici karşı eylemlerin 3 ay içinde haftada en az 2 kez olması
- Vücut şekli, görüntüsü ve kilosundan memnun olmama hali
- Aşırı yemeye ek olarak, kilo almayı engellemek için uygunsuz aşırı reaksiyonlar gerçekleştirmek (kendini kusturma, laksatif kullanma, aşırı egzersiz yapma..vb)
- Tekrarlayıcı aşırı yeme atakları
- Yeme periyodunda kontrolü kaybetmek
KLİNİK BULGULARI
Psikolojik bulguları: Ümitsizlik, suçluluk, çaresizlik, özeleştiri, kronik depresyon, engellenemeyen tahammülsüzlük
Fiziksel bulguları: Menstruasyon düzensizliği, gastrit, elektrolit dengesinde bozulma, kas zayıflığı, kabızlık, ödem, dil komplikasyonları
Oral komplikasyonları: Diş çürükleri, farenks ağrı, mine kaybı
Bulimia nervoza hastaları anoreksiadan farklı olarak vücut ağırlıkları normal sınırlar içinde veya daha fazla olabilir.
TEDAVİSİ
Bulimia nervoza hastalarının kiloları normal veya daha fazla olduğu için çevresi tarafından fark edilmesi güçtür. Mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır.
Tedavi sürecinde tıbbi ve psikolojik destek bir arada olmalıdır. Bulimia nervoza hastalarında bilişsel davranışçı terapi etkili bir yöntemdir. Bu süreçte beslenme eğitimi, diyet rehberliği, duygu ve düşünceleri yeniden yapılandırmanın olumlu etkileri vardır.
Sağlıkla kalın..